Projekt „Kulinaria w literaturze”

9 listopada 2017 w naszej szkole  odbyła się ciekawa impreza pod nazwą „Kulinaria w literaturze”.

Celem tego projektu była  popularyzacja czytelnictwa poprzez ukazanie sylwetek znanych pisarzy polskich i obcych, którzy interesowali się sztuką kulinarną.

W przygotowaniach do projektu wzięli udział wybrani uczniowie klas: IIcK, IIbH, IIIdT, IIIg i IV CK pod kierunkiem  nauczycieli : Teresy Zamojdzin, Agnieszki Barchanowskiej, Anny Wróblewskiej, Mai Witka-Jeżewskiej i Ewy Nosewicz-Koczorowskiej.

Młodzież inspirowana literaturą znalazła wiele przepisów znanych pisarzy, którzy za kuchennym stołem sprawdzali się także w sztuce kulinarnej. Uczniowie przygotowali  słodkie smakołyki, takie  jak bostońskie ciasteczka, którymi zajadała się Lucy Maud Montgomery, ulubione ciasto czekoladowe Małgorzaty Musierowicz, szarlotkę z przepisu Marii Pawlikowskiej Jasnorzewskiej.

W menu pojawiły się również  pyszne dania jak wołowina z brzoskwiniami(wołowinę zastąpiono dziczyzną), którą zajadał się Witold Gombrowicz, zupa krem z papryki i zupa krem z groszku, które uwielbiał Mark Twain, ostre carry z kurczakiem, to danie Agathy Christie, szparagi w cieście francuskim, które lubił Jarosław Iwaszkiewicz, szczupak po żydowsku(szczupak zastąpiono pstrągiem), który obowiązkowo znajdował się na wigilijnym stole w domu Adama Mickiewicza, a także spaghetti Napoli ulubione danie Marleny de Blasi miłośniczki włoskiej kuchni, która podróżując po Włoszech z uwielbieniem opisywała smaki Italii.

     

Po prezentacji zespołów przygotowujących potrawy zaproszeni goście przystąpili do  degustacji.

To połączenie literatury z gotowaniem ulubionych potraw pisarzy dało wspaniałą ucztę duchowo-kulinarną.

A oto receptury tych wspaniałości!!!

WOŁOWINA Z BRZOSKWINIAMI – Witold Gombrowicz

Składniki:

  • 1kg wołowiny

  • rozmaryn

  • jałowiec

  • Dynia Hokkaido

  • śmietanka 30%

  • chilli, gałka muszkatołowa, imbir

  • 1 puszka brzoskwiń

  • wino białe wytrawne
  • miód

  • sól, pieprz

  • ciasto francuskie + jajo

  • cebula czerwona + ocet jabłkowy


    Sposób przygotowania:
    Mięso spakować próżniowo z rozmarynem, jałowcem i grubo mielonym pieprzem i solą. Gotować w SV w temp. 50°C przez 1/1,5h. Obsmażyć na bardzo rozgrzanej grillowej patelni z każdej strony. Zostawić do odpoczęcia na 5min, zawinąć w cisto francuskie, posmarować roztrzepanym jajem. Piec w piekarniku w 200°C przez 20-30min.

Dynię obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zagotować śmietankę z chilli, gałką, solą. Zalać dynię płynem i piec w piekarniku do zmięknięcia w temp 180°C.

Zagotować wino z miodem, dodać brzoskwinie, zredukować.

Cebulę obrać, rozwarstwić, usunąć błony, zwakować z octem, miodem, solą i cukrem.  

Upieczoną wołowinę pokroić w plastry, układać na talerzu wraz z brzoskwinią, gratine z dyni oraz piklowanymi cebulkami.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Hubert Kiełbasa IV cK   Radosław Felczak IV cK

ZUPA KREM Z GROSZKU – Mark Twain

Składniki:

  • 450g mrożonego lub świeżego groszku

  • 700ml bulionu (na wywarze z indyka)

  • 250ml śmietany 30%

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • groszek ptysiowy

  • kwaśna śmietana 18%


    Sposób przygotowania:
    Zaczynamy od zagrzania bulionu. Następnie dodajemy groszek mrożony bądź świeży i gotujemy przez ok. 5-8 min aż groszek zmięknie. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy słodką śmietanę oraz doprawiamy do smaku. 
    Doprowadzamy ponownie do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
    Całość podajemy z kapką kwaśnej śmietany oraz groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Michał Justka III dT   Piotr Ziemianowicz III dT

ZUPA KREM Z PAPRYKI – Mark Twain
Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 1l bulionu

  • mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mały kawałek selera

  • sól, papryka: słodka, chilli (według upodobań)

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzać do 220C. Z papryki usunąć gniazda nasienne i przekroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce do pieczenia i polać oliwą, 
Piec ok. 20 min 
Następnie upieczone papryki włożyć do naczynia z zimną osoloną wodą. Po kilku minutach zdjąć skórkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku podsmażyć cebule, czosnek i seler. Zalać bulionem, dodać paprykę i gotować ok. 5 min. Wszystko razem zmiksować, doprawić do smaku i zagotować.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Michał Justka III dT Piotr Ziemianowicz III dT

SZARLOTKA – Maria Pawlikowska-Jasnorzewska

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki

  • 2 łyż. proszku do pieczenia

  • kostki margaryny

  • 1 szkl. cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 całe jaja + 2 żółtka

  • 3 łyż. kwaśnej śmietany

Nadzienie jabłkowe:

  • 2kg jabłek

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 łyż. bułki tartej

Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiać ciasto. Wstawić do lodówki. 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok, wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Wiktoria Swędrak III g   Patrycja Kijewska III g

BOSTOŃSKIE CIASTECZKA Lucy Maud Montgomery

Składniki:

  • 1 szkl. masła
  • 1 szkl. brązowego cukru

  • 3 roztrzepane starannie jaja

  • 1 łyż. sody

  • 1 łyż. gorącej wody

  • 3 szkl. mąki

  • łyż. soli

  • 1 łyż. cynamonu

  • 1 szkl. posiekanych rodzynek

  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodając cukier, a potem jajka. Następnie dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki wymieszanej z solą i cynamonem. Resztę mąki wymieszaj z orzechami i rodzynkami i dodaj do ciasta, porządnie mieszając. Wyłóż na wysmarowaną masłem blachę ciastka wielkości łyżki, koniecznie zachowując odstępy, bo intensywnie rosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C i piecz ciasteczka 12-14 minut.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Laura Gawin III dT  Anna Krych III dT   Kornelia Ochmańska III dT

OSTRE CURRY Z KURCZAKIEM – Agatha Christie

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 łyż. stołowe oleju

  • 2 średnie cebule

  • 2cm korzenia imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 strąki zielonego chilli

  • 1 łyż. mielonej kurkumy

  • 400g pomidorów krojonych

  • 300ml wody

  • 1 łyż. masła

  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, usmażyć (lekko zrumienić). Wmieszać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy (kurkumę, curry), dokładnie wymieszać, smażyć przez chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać mocny aromat. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, dodać do rondla. Smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Dodać pomidory i wodę, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać1łyż.masła i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Podawać z ryżem basmati.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Cezary Berdecki III dT   Krystian Ożga III dT

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM – Jarosław Iwaszkiewicz

Składniki:

  • 6 szt. białych szparagów

  • 275g ciasta francuskiego

  • 6 plastrów sera żółtego

  • 3 parówki drobiowe

  • masło

  • 3 jaja

  • cytryna 

    Sposób przygotowania:
       Szparagi oczyść dokładnie, przekrój na pól i gotuj w wodzie z przyprawami 10 minut, odsącz, ostudź.
    Ciasto rozłóż, przekrój na 6 części i na każdej połóż po 2 kawałki szparagów zawinięte w ser i połowę parówki, a następnie owiń ciastem.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz 15-20 minut na rumiano.
    Podawaj gorące z sosem holenderskim

SMACZNEGO!

Wykonanie: Wiktoria Worowska III dT  Aleksandra Kalista III dT

PSTRĄG PO ŻYDOWSKU – Adam Mickiewicz

Składniki:

  • 2 pstrągi

  • 2 bułki kajzerki

  • 3 cebule

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 2 łyż. masła

  • 1 jajko

  • włoszczyzna

  • 1l mleka

  • 1 łyż. mąki

Sposób przygotowania:

Oczyść mięso ryby z ości, przepuść przez maszynkę. Bułki namocz w mleku. Dobrze odciśnij. Sparz cebule i utrzyj na tarce. Dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Łyżkę masła utrzyj z jajkiem. Dodaj zmielone mięso z ryby, odciśniętą bułkę i cebulę. Całość trzeba dobrze wyrobić. Farsz nałóż w skórę szczupaka, uformuj na kształt ryby, dostaw głowę. Zetrzyj włoszczyznę na tarce o dużych oczkach. Wyłóż nią dno brytfanki. Rybę ułóż w brytfance na włoszczyźnie. Podlej odrobiną wody, dodaj łyżkę masła i duś na małym ogniu około 1,5 godziny. Sos oprósz mąką, zagęść. Gotową rybę pokrój w cienkie plastry.

Podawaj z sosem, w którym się dusiła.

SMACZNEGO!

Wykonanie: Wiktoria Kaczor III dT  Andrzej Wencławski III dT

CIASTO CZEKOLADOWE – Małgorzata Musierowicz

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 1 kostka masła

  • 1 niepełna szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki mąki

  • 5 jaj

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180C. Niedużą tortownicę wyłóż pergaminem. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić w misce na parze. Ubij mikserem pianę z białek i cukru. Do przestudzonej czekolady dodaj mąkę i żółtka, wymieszaj. Zmiksuj masę czekoladową z pianą z białek. Wlej masę do torownicy i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 40 min.

Smacznego !

Wykonanie: Laura Gawin III dT  Anna Krych III dT   Kornelia Ochmańska III dT

SPAGHETTI NAPOLI – Marlena De Blasi

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti

  • 1 kg świeżych pomidorów

  • 2 duże cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego

  • świeża bazylia

  • starty parmezan

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do cebuli obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie do całości dodajemy pokrojoną chilli ( bez pestek), pokrojony drobno czosnek oraz ocet. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy cukrem trzcinowym oraz solą i pieprzem do smaku. Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Wyłożyć makaron na talerze, polać ciepłym sosem, posypać świeżo startym parmezanem oraz udekorować listkami bazylii.

Smacznego !

Wykonanie: Ola Kaszowska III dT   Mateusz Korczyński III dT

 

Dodaj komentarz