Kolejne odwiedziny Przedszkolaków

8 i 18 listopada kolejny raz gościliśmy dzieci z przedszkola nr 12 w Słupsku. Zajęcia warsztatowe, przygotowane przez klasy III dT i II cK odbyły się w ramach projektu edukacyjnego „Kulinarni mistrzowie i ich mali uczniowie”.

 

Jesienna aura była inspiracją dla uczniów, którzy zaplanowali wykonanie ze swoimi podopiecznymi placków w różnych wariantach. Podstawowymi surowcami były ziemniaki, dynia i cukinie.

A oto przepisy:

Placki ziemniaczane                                                  

  • ziemniaki 1kg
  • cebula biała 2 szt.
  • czosnek 1- 2 ząbki
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 2 – 3 łyżki
  • śmietana lub gęsty jogurt 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypujemy cukrem.

Placki z cukinii

  • 700 g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii

  • szczypta soli

  • 2 duże jajka

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 szalotki lub 1 cebula

  • 50 g mleka

  • 180 – 200g mąki

  • spora garść posiekanego koperku lub zielonej pietruszki

  • świeżo mielony pieprz

  • olej roślinny do smażenia

  • gęsty jogurt do podania

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Posyp solą w misce o odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij. Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, starty czosnek i pokrojoną lub startą szalotkę. Dopraw mielonym pieprzem. Dodawaj mąkę partiami – ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię.

UWAGA – gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub 3-4 łyżki mleka.

Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto.

Placki z dyni

  • 1 kg dyni zwyczajnej
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny lub owocowy

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obierz, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki. Włóż do płaskiego garnka, podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka.

Ostudź, przełóż do miski, rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, dodaj do dyni. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cukier waniliowy oraz cynamon. Wbij jajka, dodaj zsiadłe mleko, kefir lub jogurt naturalny. Wymieszaj.

Usmaż porcje ciasta na oleju na złote placki z dyni.

Oprósz cynamonem, udekoruj kleksem jogurtu.

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz