Pierwsze zajęcia kółka kulinarnego.

Pierogi z nadzieniem ruskim(3 porcje)

Składniki Sposób wykonania
Ciasto

  • Mąka pszenna 240 g
  • jaja 15 g
  • woda 60-80 ml
  • sól

Nadzienie

  • Ziemniaki 450 g
  • ser biały twarogowy 120 g
  • słonina 40 g
  • cebula 40 g
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo 50 g boczku wędzonego
  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną i czystą wszystkich surowców
  2. Ugotować ziemniaki
  3. Cebulę pokrojoną podsmażyć na stopionej słoninie
  4. Przestudzone ziemniaki, ser i cebulę zmielić , doprawić do
  5. Sporządzić ciasto na pierogi, a następnie je rozwałkować na grubość 2-3 mm
  6. Uformować z nadzienia kulki
  7. Na rozwałkowane krążki ciasta układać nadzienie i zlepiać pierogi
  8. Gotować we wrzącej osolonej wodzie
  9. Boczek zarumienić
  10. Pierogi porcjować na talerze i polać zrumienionym boczkiem

Kluski śląskie

Składniki Sposób wykonania
  • Ziemniaki -2 Kg
  • Mąka ziemniaczana 0.5 KG
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki dokładnie utłuc w garnku, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części i zabrać 1/4 – rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków  i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Z masy formować kulki, w środku robić palcem dziurkę.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Zahartować, wlewając 1/2 szklanki zimnej wody. Gdy ponownie wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.

Gulasz

Przygotowanie Sposób wykonania
Szynkę  kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gulaszu. Całość mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru. Do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki. Mięso podlewamy 200 ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło. Patelnię przykrywamy i od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

gulasz

Energiczna surówka z warzyw

Składniki Sposób wykonania
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • por
  • kukurydza
  • majonez
  • jabłko
  • przyprawy
  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw.
  2. Warzywa rozdrobnić.
  3. Dodać jabłko, przyprawy i majonez.
  4. Następnie Wszystkie składniki połączyć.

 

Dodaj komentarz