Podajemy przepisy z konkursu „Gęsina w roli głównej”

Gęsia pierś, czekolada, seler, wiśnia z krwią, dynia

Pierś z gęsi
Normatyw surowcowy Sposób przygotowania
■500-600g piersi z gęsi■2-3 ząbki czosnku■30g (garść) tymianku

■5g melisy

■3-5g soli

■10-15g moreli marynowanych

■100-200g jabłek

■100g gruszki

Mięso umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym, naciąć skórę w kratkę. Zrobić dziurę w środku piersi, nadziać marynowanymi morelami. Obłożyć tymiankiem, melisą, czosnkiem pokrojonym w plastry, posypać od strony skóry solą gruboziarnistą. Zalać alkoholem z moreli. Odstawić na noc aby mięso się zamarynowało. Smażyć od strony skóry zaczynając od zimnej patelni (skórę należy bardzo dobrze zrumienić). Mięso włożyć do naczynia             żaroodpornego, dodać resztę moreli i zalewę, jabłka i gruszki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależy od wielkości owoca). Wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika na 5-10min). Po wyjęciu dać mięsu chwilę odpocząć, porcjować, układać na talerzu.

 

Sos wiśniowy z krwią
Normatyw surowcowy Sposób przygotowania
■100ml wino czerwone■50g wiśnie mrożone■100ml woda

■10g (1/3 garści) tymianku

■5-10g krwi z gęsi

■ocet jabłkowy

Wino zredukować, dodać wody, tymianku. Dodać część wiśni (pozwolić się im rozmrozić) zblendować (zagęścić).Dodać krew z octem, zagotować!!!! Dodać resztę wiśni, odstawić sos .Przed podaniem podgrzać. Porcjować.

 

Purre z selera, ziemniaka topinamburu i soku z buraka
Normatyw surowcowy Sposób wykonania
■100g selera■100g ziemniaka■50g topinamburu

■2-3 szczypty soli

■20-30g sok z buraka

Warzywa pokroić w równe kawałki. Najpierw podgotować selera,potem dodać ziemniaki i topinambur, ugotować.W międzyczasie zredukować sok z buraka. Warzywa po ugotowaniu odcedzić, pognieść, przetrzeć przez sito. Następnie dodać sok z buraka aby zabarwić purre. Umieścić w worku cukierniczym. Porcjować.

 

Jadalna ziemiaczekoladowo orzechowa
Normatyw surowcowy Sposób przygotowania
■75g czekolady■2 łyżki wody■100g cukru

■50g orzechów

Rozpuścić cukier z dodatkiem wody. W międzyczasie pokruszyć bardzo drobno czekoladę. Cukru nie mieszać do momentu aż zacznie brązowieć. W międzyczasie podprażyć orzechy na patelni z dodatkiem soli.  Kiedy cukier złapie kolor zdjąć z ognia, dodać czekoladę i energicznie  mieszać aż zaczną robić się gródki. Rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki (łatwiej będzie pokruszyć), wyłożyć na papier dopieczenia i zostawić do ostygnięcia, podprażone orzechy położyć obok czekolady z cukrem. Kiedy wszystko ostygnie umieścić wszystko w blenderze kielichowym i zblendować na podobieństwo piasku. Porcjować

 

Dynia zapiekana
Normatyw surowcowy Sposób przygotowania
■400g dyni świeżej■100-150g śmietanki 30■5g chilli

■5g imbiru świeżego

■5g gałki muszkatołowej

■20-25g cukru

Dynię pokroić w cienkie plastry. W międzyczasie wstawić piekarnik na 200°C. Zagotować śmietankę z chili, gałką,imbirem i cukrem. Gorącym płynem zalać plastry dyni umieszczone w naczyniu żaroodpornym (dynia ułożona warstwowo w naczyniu) i wstawić do pieca na 15-25 min(zależy od piekarnika). Kiedy dynia jest miękka odstawić do wystygnięcia, poporcjować. Przed wydaniem podgrzać w nagrzanym piecu przez 5-10 min.

 

Serwis
Części składowe dania Sposób podania na talerzu
■Pierś z gęsi■Purre z selera, ziemniaka        topinamburu i soku z buraka■Sos wiśniowy z gęsią krwią

■Dynia zapiekana

■Jadalna ziemia

Nagrzać talerz w piekarniku. Na środku ułożyć porcję ziemi czekoladowej. Po prawej stronie małe porcje purre wykładane workiem cukierniczym. Na dole talerza ułożyć porcję zapiekanej dyni. Na jadalną ziemię położyć 3 plastry mięsa po lewej stronie od niego polać sos i wyłożyć parę wiśni. Zapiekane owoce ułożyć według własnego uznania (można jeszcze je  skarmelizować przed podaniem)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz