WARSZATY KULINARNE Z UCZNIAMI ZE SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 3

28.04.2016 r. odbyły się w pracowni gastronomicznej ZSP nr 1 warsztaty kulinarne dla dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Słupsku pod hasłem „Małe co nieco”.                 W czasie tych zajęć dzieci z SP nr 3 i uczniowie klasy I dT przygotowywali drobne przekąski m. in. kanapki dekoracyjne, grzanki z różnymi dipami, chipsy z marchewki i buraka oraz babeczki ze świeżymi owocami, galaretką i bitą śmietaną. Warsztaty miały na celu propagować zdrowy styl odżywiania już wśród dzieci, rozwijać ich wyobraźnię, zdolności manualne i uwrażliwiać na estetykę.

Receptury gastronomiczne

Kanapki dekoracyjne
Normatyw surowcowy
• Pieczywo razowe
• Masło
• Ser twarogowy półtłusty
• Wędlina
• Sałata
• Papryka w strąkach
• Pomidorki koktajlowe
• Świeży ogórek
• Rzodkiewka
• Szczypior
• Zielona pietruszka
• Koper
• Koncentrat pomidorowy
• Śmietana 12%
• Sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Sporządzić pasty ze zmielonego twarogu i śmietany oraz twarogu, śmietany i koncentratu pomidorowego. Doprawić je do smaku.
2. Na kromki posmarowanego pieczywa nałożyć wędlinę i nanieść za pomocą dekoratora pasty twarogowe.
3. Ułożone na półmiskach kanapki udekorować kolorowymi warzywami.

Grzanki z dipami
Grzanki czosnkowe
Normatyw surowcowy
• Pieczywo tostowe
• Masło
• Czosnek
Sposób wykonania:
1. Kromki pieczywa tostowego posmarować cienko masłem i zmiażdżonym przez praskę czosnkiem.
2. Przekroić na pół wzdłuż przekątnej.
3. Zapiec w piekarniku w 180°C do uzyskania złocistego koloru i uzyskania chrupiącej konsystencji.
Dip tzatziki
Normatyw surowcowy
• Jogurt naturalny typu greckiego
• Serek homogenizowany naturalny
• Świeży ogórek
• Koperek
• Czosnek
• Sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
2. Delikatnie posolić i usunąć nadmiar soku.
3. Jogurt dokładnie połączyć z serkiem.
4. Dodać pokrojony koperek, ogórki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
5. Sos podawać schłodzony do np. grzanek tostowych.

Sos tatarski
Normatyw surowcowy
• Ogórki konserwowe
• Jaja ugotowane na twardo
• Marynowane pieczarki
• Majonez
• Sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Wykonać obróbkę wstępną jaj (mycie i naświetlanie). Ugotować jaja na twardo (od 8 do 10 minut).
2. Po ugotowaniu zahartować, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
3. Ogórki i pieczarki także pokroić w drobna kostkę.
4. Połączyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.

Chipsy z buraków i marchwi
Normatyw surowcowy
• Surowe buraki
• Marchew
• Oliwa
• Sól
Sposób wykonania:
1. Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 220 stopni.
2. Marchew i buraki umyć obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry przekładając do dwóch misek. Skropić delikatnie oliwą i solą (można użyć też suszonych ziół wg uznania).
3. Plasterki ułożyć jeden obok drugiego na pergaminie Piecz 7-10 minut. Wystudzić (będą chrupkie po wystygnięciu). Można podawać same lub z jogurtem czy sosami.

Kruche babeczki
Normatyw surowcowy
• 300 g mąki pszennej
• 200 g margaryny lub masła
• 4 żółtka
• 100 g cukru pudru
• 0,5 l schłodzonej śmietanki 30%
• Świeże owoce: winogrona, truskawki, kiwi
• Brzoskwinie z syropu
Sposób wykonania:
1. Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, zarobić nożem i zagnieść szybko na gładką masę.
2. Odstawić do schłodzenia na 30 min.
3. Rozwałkowane ciasto nałożyć do foremek. Dokładnie wylepić foremki ciastem.
4. Piec 190°C przez 20 min.
5. Ubić krem bita śmietana.
6. Świeże owoce umyć i pokroić w jednakowe cząstki, brzoskwinie odsączyć z syropu i również pokroić w koskę.
7. Wystudzone babeczki dekorować bitą śmietaną i owocami. Można użyć też galaretki owocowej pokrojonej w kostkę i polewy uzyskanej z gorzkiej czekolady.

SMACZNEGO
19

Dodaj komentarz